ILO kertoo tuoreessa raportissaan
ruoan suuresta merkityksestä maailman taloudelle. Eikä kyse ole mistään
pikkusummista, järjestön mukaan tuotantotehokkuus saattaa olla jopa 20%
alijäämäistä ruoan yli- tai alitarjonnan takia. Akuuteinta pula on
tietysti kehitysmaissa, joissa arvioidaan että prosentin
kilokalorilisäys työntekijän ravinnossa nostaa työtehokkuutta 2.27%
(ILOn tutkijat taitavat olla kyllä ylioptimistisia tulostensa
tarkkuuden suhteen.) Kehittyneemmissäkin maissa on yhä merkittäviä
ravinto-ongelmia, esim. Intiassa aliravitsemuksen arvioidaan laskevan
kansantuotetta jopa 9%! Rikkaimmissa maissa ylipaino taas tuottaa
työntekijöille terveysongelmia ja sitä kautta laskee työtehoa.
Esimerkiksi Yhdysvalloissa arvioidaan lihavuuden maksavan vuodessa
lähes 13 miljardia dollaria kasvaneiden terveysmenojen ja poissaolojen
takia.
Suomessa v. 2003 esim. hengityselinten ja verenkiertoelinten sairauksiin kuoli
vajaa 25000 ihmistä eli noin puolet kaikista kuolleista
terveydenhuoltomenojen ollessa vajaa 11 Me. Kansanterveyden edistämien
voikin siis olla työtehokkuuden paranemisen kautta yllättävän
oleellista bruttokansantuotteen kannalta. Tätä taustaa vasten
kansalaisten liikuntaharrastusten tukeminen esim. kevyen liikenteen
sujumista kehittämällä on entistäkin tärkeämpää.
sunnuntai, 18. syyskuu 2005
Kommentit