Valtioneuvoston surullisenkuuluisa tehostamisohjelma on saanut taas uuden käänteen, nyt jopa 17500 valtion virkaa uhannut lopettaminen on peruuntumassa. Yliopistolaitoksen osalta uutinen on erityisen tervetullut, Kalliomäen valtionvarainministeriönä visioitu ja opetusministerinä ilolla eteenpäinviety ohjelma merkitsisi yhä vähempää opetushenkilökuntaa opettamassa yhä suurempaa joukkoa.

Opetushenkilökunnan vähyys on nyt myös yllättäen noteerattu tiedotusvälineissä Akavan Risto Piekan puheissa. Piekka on aivan oikein huolissaan korkeakoulutuksen laadusta ja ylisuurista koulutusmääristä. Ottamalla hieman pitemmän perspektiivin, on tilanne opettajien ja oppilaiden välisestä suhteesta vielä Piekankin esittelemiä lukuja surkeampi: vuodesta 1985 vuoteen 2005 opettaja-oppilas -suhde on lähes kaksinkertaistunut! Kirveensä kiveen puheenjohtaja Piekka iskeekin sitten pahemman kerran esitellessään ajatuksiaan koulutuksen rahoituksen kohdentamisesta. Hänen ajatuksenaan on rahan jako koulutusta vastaavan työpaikan saaneiden valmistuneiden määrän perusteella. Kieltämättä jollain aloilla mainittu on toimiva, mutta toisaalta löytyy myös paljon aloja, joiden ensisijainen tarkoitus ei ole valmistaa hyvin määriteltyyn ammattiin. Akavan puheenjohtajan suusta onkin ikävä kuulla määritelmä yliopistojen perustehtävästä:

"Korkeakoulu on kuin tuotantolaitos. Sen tuotteena on valmis ihminen ja meidän tehtävämme on myydä ihminen mahdollisimman korkealla hinnalla ulos"

Kauas on karannut Humboldtilainen sivistysyliopisto 2000-luvun korkeakoulupolitiikasta.