Maaliskuun alussa voimaan astunut laki hoitotakuusta aiheuttaa jonkinasteisia ongelmia suurelle osasta kuntia. Erityisesti hammashoidon toteuttaminen näyttää olevan ylitsepääsemätöntä monissa kunnissa. Asetuksessahan todetaan mm.

"Tämä kolmen kuukauden enimmäisaika voidaan ylittää suun terveydenhuollossa tai perusterveydenhuollon yhteydessä toteutettavassa erikoissairaanhoidossa enintään kolmella kuukaudella, jos lääketieteellisistä, hoidollisista tai muista vastaavista perustelluista syistä hoidon antamista voidaan lykätä potilaan terveydentilan vaarantumatta."

Eli jo asetusta annettaessa otettiin huomioon hammashuollon ongelmat antamalla sille kolmen kuukauden lisäaika. Puolessa vuodessa kiireettömään hammashoitoon ei kuitenkaan pääse kaikkialla, sosiaali- ja terveysministeriön mukaan elokuussa tehdyn kyselytutkimuksen mukaan esim. Turun, Kuopion ja Joensuun terveyskeskuksissa hoitoonpääsyn toteutumisessa on jatkuvia ongelmia. Pahin tilanne on Turussa, jossa elokuussa jonossa oli 9400 asukasta ja tällä hetkellä jonotusaika on yli vuosi!

Turun terveystoimi on vastannut tilanteen luomaan haasteeseen lähinnä virtuaalisesti. Terveystoimen sivuilla todetaan mm.

"Työnjakoa kehittämällä ja osin ostopalveluita apuna käyttäen myös hammashuollossa tultaneen selviytymään kuuden kuukauden kiireetöntä hoitoa koskevasta aikarajasta."

Yksityisen sektorin hammashuolto kyllä toimii moitteetta, joten ostopalveluilla asia voitaisiin hoitaa lain edellyttämällä tavalla.
Vertailun vuoksi esim. Helsingissä jonossa oli 6200 henkeä ja hoitoonpääsy puolessa vuodessa toteutuu, joten kaupungin kokokaan ei kelpaa syyksi surkealle tilanteelle.

Toivonkin kaikkien tilanteesta kärsivien asukkaiden haastavan terveystoimen todellisuuden ryhtymällä ponnekkaasti valittamaan asiassa sekä terveystoimen johdolle, että alueen kansanedustajille ja kaupunginvaltuutetuille.