Hallitus jyräsi jälleen kerran eduskunnan yksimielisen tahdon hallintovaliokunnan ja perustuslakivaliokunnan lausunnoista huolimatta. Kyseessä oli jälleen kerran jo yli 30 vuotta eduskunnassa pyörinyt asia kuntien kalleusluokituksesta. Kuten kaikki osapuolet ovat lukuisasti todenneet, kyseessä on täysin vanhentunut järjestelmä josta pitäisi luopua ensi tilassa. Nyt tämä ensi tila on taas kerran siiretty kahden vuoden päähän, vuoden 2007 loppuun.

Parlamentarismin näkökulmasta asia on surullinen. Hallituksen alkuperäinen esitys vuonna 2003 jatkaa kalleusluokituslakia neljä vuotta kaatui perustuslakivaliokunnan lausunnon perusteella luotuun hallintovaliokunnan mietintöön, joka hyväksyttiin eduskunnassa yksimielisesti. Mietinnössä jatkoaika rajattiin kahteen vuoteen ja todettiin mm.:

"...että yleisestä kalleusluokitusjärjestelmästä luovutaan viimeistään vuoden 2005 loppuun mennessä sekä että kalleusluokituksen soveltamista tarkoittavien erityislakien säännökset kumotaan viimeistään sanottuun ajankohtaan mennessä."

Hallituksen onneksi perustuslain 6:ssa pykälässä ei syrjintää erityisesti kielletä asuinpaikan mukaan. Silti kansalaisten vuosikymmeniä jatkuva sattumanvarainen rahallinen eriarvoistaminen ei ole omiaan herättämään kenenkään luottamusta.