Kunnat ovat kummissaan vuokra-asuntojensa kanssa. Kuntaliiton mukaan Suomen noin 400 000:n aravavuokra-asunnon käyttöaste vaihtelee 80-99%:n välillä, alhaisimman käyttöasteen löytyessä muuttotappiokunnista. Suurilla paikkakunnilla kuntien vuokra-asuntoihin joutuu edelleen kuitenkin jonottamaan.

Kuntien vuokra-asuntopulman luulisi ratkeavan äärimmäisen yksinkertaisesti, laskemalla vuokria. YLEn uutisen mukaan jotkut kunnat ovatkin jo vuokranneet asuntojaan "alennuksella". Alennus-termi on tässä yhteydessä perin kummallinen, kysynnän ja tarjonnan kohdatessa luulisi hinnan olevan enemminkin oikea.

Kuntien pulman pohjimmaista syytä voi yrittää lukea rivien välistä:

"Kuntaliiton tekemän selvityksen mukaan yhä useammassa kunnan vuokra-asunnossa asuu niitä kuntalaisia, joilla ei ole varaa asua muualla.

- Jos nyt ihan suoraan sanoo, niin maksukykyisimmät ovat muuttaneet muualle. He hakeutuvat muihin tarjolla oleviin vuokra-asuntoihin tai hankkivat peräti oman asunnon, Hiltunen kuvaa asukasrakenteessa tapahtunutta muutosta." (Lähde: YLE)

Eli kyse taitaakin olla loppujen lopuksi siitä, että laskemalla vuokria saataisiin kuntien vuokrataloihin lisää vääränlaisia vuokralaisia.