YLE uutisoi sivuillaan tieliikenteen synkästä elokuusta pääkallokuvan kera. Uutisen mukaan elokuussa on menehtynyt 14 henkilöä enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana.

YLEn uutisointi, ja varsinkin sen synkkyys, on hieman yllättävää tarkasteltaessa Tilastokeskuksen alkuperäistä tiedotetta asiasta. Tiedotteessa olevasta kuviosta on helposti nähtävissä, että kuolleiden määrä on selvästi laskenut 90-luvun alusta ja trendi on laskeva. Samoin silmämääräisesti on todettavissa liikenteessä menehtyneiden määrän suuri vaihtelu vuodesta toiseen. Pikainen laskutoimitus osoittaakin, että esim. vuodesta 1980 vuoteen 2004 vuosittain kuolleiden määrän keskihajonta on yli 90. Tämän perusteella muutaman kymmenen lisäys ei mitenkään ole epänormaalia, eikä siis ole merkki erityisen synkästä ajanjaksosta.

YLEn toimittajien olisi syytä oppia suhtautumaan kriittisesti tilastoihin ja erityisesti niiden tulkitsemiseen. Tilastollisten menetelmien tuntemisen alkeet säästäisivät meidät monelta turhalta sensaatiohakuiselta uutiselta sallien muiden, mahdollisesti merkittävämpien uutisten julkaisemisen.