Vaalien huipentuessa kahden kaupaksi jännitys tiivistyy ja panokset sen mukana. Tämän hetken kuuma peruna on NATO ja tulkinta siitä onko ääni Niinistölle ääni NATOn puolesta vai ei. On kovin virkistävää, että vaihteeksi keskustelun ytimeen nousee asia joka selvästi kuuluu presidentin viran piiriin. Eduskunnan ja hallituksen toimivaltaan kuuluvista asioista onkin jo ehditty riittävästi olla mieltä puoleen ja toiseen. Niinistön mahdollisesti voittaessa, tulee olemaankin mielenkiintoista nähdä millaisen mielipidejohtajan aseman hän tulee ottamaan, onhan todennäköisesti melkein puolet äänestäneistä olleet häntä vastaan. Halonenhan on koko kansan presidentti -iskulauseensa mukaisesti ollut melkoisen arka esiintymään vahvana mielipidejohtajana, välttäen näin mahdollisesti esiintymästä suurenkin joukon vastustamien ajatusten puolesta. Presidentti Niinistö tulee siis todennäköisesti herättämään kansassa edeltäjäänsä merkittävästi suurempia tuntoja niin puolesta kuin vastaan.

Viime viikon kyselyjen mukaan Halosen ja Niinistön kannatuksen kerrotaan olevan 53-47% Halosen hyväksi. On valaisevaa tarkastella mitä luvut merkitsevät todennäköisyyksien kannalta. Uutisessa mainitaan virhemarginaalin olevan noin 3%, joten oletettavasti otoksessa on noin tuhat henkilöä, jolloin virhemarginaalin on hieman mainittua suurempi. Olettaen kannattajien jakauman olevan normaalijakautunut, edellä mainitut kannatusluvut merkitsevät Niinistön voiton todennäköisyyden olevan noin 17% eli vajaa yksi viidestä. Eron mahdollisesti kutistuessa neljään prosenttiin, todennäköisyys kasvaa hieman yli neljäsosaan ja Niinistön voiton todennäköisyys on noin yksi kolmesta mikäli kannatusluvut ovat 51-49% Halosen hyväksi vaaliuurnille mennessä. Paljon tietysti riippuu myös siitä miten hyvin kyselyn tekijän ovat osanneet korjata otoksesta johtuvia vääristymiä.

Kantaansa ilmoittamattomien merkitys on näin tiukassa tilanteessa voiton kannalta tietysti oleellinen,
mutta on hyvä pitää mielessä että vaikka ehdokkaiden kannatusluvut ovat virhemarginaalin sisällä, ei todennäköisyyksien kannalta kannata laittaa kaikkia rahojaan likoon peränpitäjän puolesta.