Tarja jatkaa tehtävässään hieman yli sadan tuhannen äänen marginaalilla, toisin sanoen istuvaa presidenttiä vastaan äänesti yli puolitoista miljoonaa kansalaista. Puheita kahtiajakautuneesta Suomesta ei juurikaan ole kuultu, eikä niihin todennäköisesti tulla näillä nälymin törmäämäänkään. Istuvan presidentin jatkaminen on kaikille helppo ratkaisu, eikä ensimmäisen kauden perusteella presidentin linnasta  ristiriitoja synnyttäviä kannanottoja, pieniä pistoksia lukuunottamatta, tulla kuulemaan.

Ehkä merkittävin tekijä näissä vaaleissa oli keskustan kannattajien käyttäytyminen. Paljon puhuttu porvariyhteistyö toimi juhlapuheissa ja kampanjatyöntekijöiden tasolla, mutta lopulta monet keskustalaiset jäivät sittenkin äänestyspäivänä kotiin, ratkaisten vaalit vasemmiston ehdokkaan eduksi.

Vaikka SDP:n ja koko vasemmiston ehdokas vaalit voittikin, on demareilla syytä huoleen. Niinistön vaalikampanja oli äärimmäisen hyvin suunniteltu ja toteutettu, kun taas demarit näyttivät luottavan ihmisten tarpeeseen pysyä tutussa ja turvallisessa vaihtoehdossa. Ehkä selvimmin ero demareiden ja kokoomuslaisten välillä tuli esille vaalitilaisuuksissa joissa kokoomuksen energisen ja nuorekkaan tekemisen vastapainona oli demareiden kaurismäkimäinen tunnelma. Mikäli demarit eivät saa pikaisesti nuoria, koulutettuja tulevaisuuden tekijöitä kannattajikseen ja näkyville paikoille, tulee puolue eläköitymään kannattajiensa myötä.