Opetusministeriö yllättää jälleen: nyt yliopistojen toimintaa haluaa säädellä siten, että toisen maisterintutkinnon suorittamista ei sallita ilman eri maksua (YLE, HS). Ajatuksen taustalla on OPM:n tavoite saada 55% uusista yliopisto-opiskelijoista koostumaan uusista ylioppilaista, kun tällä hetkellä uusien ylioppilaiden määrä on vain noin kolmannes. Tästä ministeriössä on vedetty johtopäätös, että pääsykoejärjestelmä on epäreilu ja kaksoistutkinnon suorittajat pitää saada pois yliopistoista viemästä uusien ylioppilaiden paikkoja. Mitään lukuja OPM:llä ei ole tässä vaiheessa esittää esimerkiksi kaksoistutkintojen suorittajien määrästä, mutta asiasta ollaan joka tapauksessa ministeriössä huolissaan. Tällä hetkellä sekä uusien ylioppilaiden saamat lisäpisteet pääsykokeissa, että opintotuen rajallisuus vähentävät tuplatutkintojen suorittamista, mutta ministeriö on nähtävästi päättänyt tehdä kaikkensa tavoitteidensa saavuttamiseksi.

Tuplatutkintojen lisääntymisen taustalla on monilla aloilla vallitseva heikko työtilanne. Näin on luonnollista, että vastavalmistunut maisteri saattaa nähdä parhaaksi kehittää työnsaantimahdollisuuksiaan lisäkoulutuksella.

 Ministeriön strategiaa Suomen koulutuspolitiikassa on vaikea käsittää. Yliopistoissa koulutetaan ylisuuri määrä ikäluokasta aloille, joilla työllistyminen on heikkoa mm. valtion virkamiehistön rajun karsimisen myötä. Toisaalta nyt halutaan estää niitä, jotka kykenisivät kouluttamaan itsensä paremmin työllistäville aloille toteuttamasta toivettaan. Opetusministeriön ensi tarkoituksena taitaa todellakin olla korkeakouluttaa mahdollisimman suuri osa ikäluokasta, täysin yhteiskunnan tarpeista riippumatta.