Tuore YLEn tv-uutisten kysely kertoo kansalaisten NATO-näkemyksistä. Yllätyksellistä ei ole, että suurin osa vastaajista vastustaa NATO-jäsenyyttä ja vain pieni osa on sen kannalla, tämähän on jo todettu useissa muissa aikasemmissa kyselyissä. Uuden käänteen asiaan tuo kyselyssä esitetty tavallisesta poikkeava lisäkysymys:

"Jos tasavallan presidentti ja pääministeri perustelluista syistä päättävät, että Suomi hakee Naton jäsenyyttä, voisitteko tässä tapauksessa tukea valtionjohdon ratkaisua?"

Tähän kysymykseen puolet suomalaisista vastaa myöntävästi. Siis suomalaisten enemmistö vastustaa jäsenyyttä, paitsi jos presidentti ja pääministeri toisin sanovat! Suomalaisten olisi jo luuleen päässeen yli presidentti-instituution erehtymättömyydestä, mutta kyselyn tulos asettaa tämän näkemyksen uuteen valoon. Ajatus Suuresta Johtajasta taitaa sittenkin elää vankasti kansalaisten mielissä.

Tässä yhteydessä on hyvä myös muistuttaa perustuslain toisesta pykälästä:

"Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta."

Eli tosiaankin, valta kuuluu kansalle, eikä eduskunnalle eikä edes presidentille. Jos kansalaiset eivät halua liittyä NATOon, ei presidentin tai pääministerin mielipiteen tule asiaan vaikuttaa.