Evankelis-luterilaisesta kirkosta on taas eronnut enemmän ihmisiä kuin siihen on liittynyt (HS) ja kirkkoon kuuluvien osuus kansasta on laskenut 83,1%:n. Omasta tahdostaan kirkkoon liittyi viime vuonna vajaa 10000 henkeä, eroajien lukumäärän ollessa yli 30000. Jäsenmäärän nettovähennys oli kuitenkin vain runsas 13000 johtuen kastettujen ja kuolleiden määrästä, ilmenee kirkon tekemästä eroamisen syitä luotaavasta selvityksestä.

Kirkkoon kuuluvien luku on kuitenkin edelleen varsin korkea kirkon oppien mukaan uskovien määrään verrattuna. Vuonna 1999 tehdyn tutkimuksen mukaan vain noin puolet suomalaisista uskoi kristinuskon Jumalaan.  Kirkon jäsenmäärissä on siis edelleen paljon ilmaa ja eroamisten luulisi näinollen jatkuvan voimakkaana myös tulevaisuudessa.

Kirkon asemaa kyseenalaistamattomana osana suomalaista yhteiskuntaa on viime aikoina lähdetty horjuttamaan myös kirkon sisältä. Espoon päätös kieltää kappelien luovuttaminen uskonnottomien hautauksiin on omiaan nakertamaan kirkon asemaa. Ongelmalliseksi asian tekee yhteisövero, joka viime vuonna oli vajaa 2%. Niin kauan kun kirkon katsotaan olevan niin olennainen osa suomalaista yhteiskuntaa, että se saa veroina osan yritysten voitoista, sen tulee olla yleishyödyllinen organisaatio, jonka tilat pitää saattaa kaikkien suomalaisten käyttöön uskonnolliseen vakaumukseen katsomatta. Pitemmällä tähtäimellä edessä on väistämättä kirkon ja sen yhteiskunnallisen aseman uudelleen puntarointi, jossa toivottavasti evankelis-luterilainen kirkko asetetaan muiden uskontokuntien kanssa samanarvoiseen asemaan.