Uusin NATO-kysely yllättää jälleen: kansalaisten enemmistö, eli 54% vastanneista, uskoo Sauli Niinistön vievän Suomen NATOon, mikäli hänet valitaan presidentiksi. Muiden pääehdokkaiden, Halosen ja Vanhasen, kohdalla vastaavat luvut ovat 17 ja 28%. Tulos on yllättävä kun katsoo esimerkiksi hieman yli kuukausi sitten tehdyn NATO-kyselyn tuloksia, silloinhan NATOon liittymistä kannatti 26% vastaajista. Kyselyn voi toki näin vaalien alla nähdä hieman vainoharhaisesti myös demari- tai keskustapiirien tempauksena yhdistää Niinistö NATOon ja siten pelotella kansaa oman ehdokkaansa taakse, mutta kyselyn tulokset ovat joka tapauksessa mielenkiintoisia.

Suomalaisten, tai ainakin vastaajien, ristiriitainen kanta NATOon on siis edelleen havaittavissa. Vaikka suurin osa kansalaisista siis vastustaa sotilasliittoon liittymistä, suurin osa myös katsoo, että oma mielipide ei asiaan juurikaan vaikuta. Tästähän oli jo merkkejä aikaisemmin, kun kysyttiin mielipidettä NATOon liittymisestä, mikäli presidentti tai pääministeri niin päättäisi.

Asiaa voi tulkita kahdella tavalla: joko kansalaiset eivät usko omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa, vaan poliittinen eliitti tekee ratkaisut kansalaisten mielipiteestä huolimatta, tai siten, että kansalaiset eivät katso olevan tarpeeksi valistuneita tekemään itse omat ratkaisunsa. Kumpikin vaihtoehto on huolestuttava demokratian kannalta.