Veronalennusten vaikutusta valtion verotuloihin näyttää olevan äärimmäisen vaikea laskea. Aikaisin tänä vuonnahan Veronmaksajien keskusliiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja julisti selvittäneensä, että veronalennukset ovat maksaneet vain kymmenesosan ennustetusta. Myöhemmin kuitenkin kävi ilmi, että johtopäätös perustuikin laskuvirheeseen, tai ainakin väärään tulkintaan. Asiasta on sittemmin taitettu peistä puolin ja toisin, Kurjenojan puolustaessa näkemystään eräiden professoreiden kritiikkiä vastaan.

Nyt Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) Jukka Pirttilä tuo asiaan uuden näkemyksen, joka varmasti tulee kirvoittamaan Veronmaksajilta kommentin lähitulevaisuudessa. PT:n tekemän selvityksen mukaan nimittäin vain kymmenesosa veronalennuksista palautuu verotuloina. Siis Lipposen ja Vanhasen hallitusten 8 miljardin veronkevennyksistä vain vajaa miljardi on päätynyt tai tulee päätymään takaisin valtiolle. Laskennan vaikeutta voi yrittää ymmärtää vaikka Pirttilän kommentin pohjalta:

"Ongelma on, että arvot vaikuttavat myös päätelmiin tehokkuustappioiden suuruudesta"

Toisin sanoen, tutkimuksen tekijän omat näkemykset verotuksen tehtävästä helposti vaikuttavat tutkimuksesta tehtäviin johtopäätöksiin. Ilmiö on tietysti tuttu monilla tieteen aloilla, mutta mikäli taloustiede ei pysty arvioimaan luotettavasti verotuksen vaikutusta kansantalouteen, sen painoarvo veropolitiikan ohjaajana tulee olla vastaavasti pieni.